fbpx

Var har du ditt kontor?

Fördelen med att jobba digitalt är att du kan jobba och ha ditt kontor precis var du vill. Hemifrån, på ett bibliotek eller café, på resande fot, på ett coworking space, på stranden…

Själv hade jag mitt kontor hemma på heltid i lite mer än 1,5 år. Det funkade bra men var inte helt optimalt ur arbetsro-synpunkt. (Mina barn lekte i samma rum, så tänk lego överallt!) När jag kände för omväxling tog jag med mig datorn och min portabla externa skärm och satte mig på ett bibliotek eller café.

Efter hand började jag känna ett större behov av att komma hemifrån – att “gå till jobbet”. Och framför allt att “gå IFRÅN jobbet”… Ni vet, det där med att sätta gränser för sin arbetstid är inte alltid helt lätt när man som entreprenör brinner för sitt företag.

På många större orter finns det massor av spännande alternativ till hemmakontoret för oss entreprenörer. Jag började titta på coworking spaces och kontorshotell och fastnade för det kontorshotell jag nu hyr in mig på. Det ligger 10 minuter hemifrån, i ett vackert gammalt hus med utsikt över Gustavsbergs hamn.

På kontoret kan jag stänga dörren om mig när jag vill jobba ostört men samtidigt har jag “kollegor” som jag träffar i våra gemensamma utrymmen och på AW:s till exempel.

Vad får man då dra av egentligen?

Jag får ofta frågor om just kontor och kostnader för lokalhyra, särskilt kring vad som gäller när man har ett hemmakontor. Svaret är att det beror på, reglerna skiljer sig lite om man har enskild näringsverksamhet eller aktiebolag.

Kontor hemma – enskild firma

För det första så behöver du ta ställning till om ditt kontor eller arbetslokal är särskilt inrättad för ditt företag samt om du har en annan lokal där du också kan utföra samma arbetsuppgifter eller ej.

Är ditt hemmakontor särskilt inrättat för din verksamhet kan du göra avdrag för en skälig del av driftskostnader som hyra, el, värme och vatten. Är den inte särskilt inrättad men du jobbar minst 800 timmar hemifrån per år kan du ändå få göra ett avdrag i deklarationen, detta gör du i de skattemässiga justeringarna i ruta R16.

Bor du i hyres- eller bostadsrätt kan du göra avdrag med 4 000 kr och bor du i egen fastighet får du göra avdrag med 2 000 kr per år.

Har du en annan lokal där du också kan utföra samma arbete kan du inte räkna tiden du arbetar hemma.

Kontor hemma – aktiebolag

Har du aktiebolag kan du inte göra samma avdrag i deklarationen som de med enskild firma, men om du har ett särskilt arbetsrum i din bostad kan du upprätta ett hyresavtal med ditt aktiebolag och betala ut marknadsmässig hyra från bolaget till dig själv. Det är viktigt att upprätta ett riktigt kontrakt – som om du skulle hyra ut till någon utomstående – och att hyran faktiskt är marknadsmässig. Så se till att göra ordentlig research innan du bestämmer vilket belopp du ska ta ut, tar du ut överhyra ska denna nämligen beskattas som lön.

Lokalhyran är en avdragsgill kostnad i bolaget och du som ägare beskattas i inkomstslaget kapital för hyresinkomsten – kom ihåg att ta med denna inkomst när du lämnar kontrolluppgifter!

Du får göra ett skäligt avdrag i din privata inkomstdeklaration för de faktiska merkostnader som uppstår på grund av uthyrningen, men tänk på att du inte får ta upp några kostnader i bolagets bokföring som har med ditt hemmakontor att göra, till exempel möbler, reparationer eller bredbandsinstallationer.

Berätta gärna hur du jobbar!


Vi skulle gärna vilja veta lite mer om dig! Vad drömmer du om och hur skulle vi kunna hjälpa dig? Svara på vår enkät här eller boka in en kort intervju på 20 minuter med mig!


Kom ihåg att jag sänder live nu på fredag, 15/3, på min Facebooksida Digital entreprenör. Vi ses då!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top