fbpx
När ska bokslutet lämnas in?

När ska bokslutet lämnas in – har du koll?

Hoppas att 2020 har startat på ett bra sätt för dig! Jag ser många frågor nu i olika forum och grupper där småföretagare stressar och undrar när bokslutet ska lämnas in?

För ett nytt kalenderår betyder troligtvis också att ett helt färskt räkenskapsår har startat i ditt företag. Chansen är nämligen rätt stor att du som läser det här hade bokslutsdag den 31 december. Alla enskilda näringsidkare har kalenderår som räkenskapsår och hela 66 procent av de svenska aktiebolagen väljer också 31 december som bokslutsdatum.

Du behöver dock inte oroa dig för att allt ska vara klart med bokslutet… 😅 Självklart är det bra att göra klart allt du kan så snart som möjligt, medan du fortfarande har alla händelser färskt i minnet. Men vissa saker kan vara bra att vänta in, fakturor som kan komma och som avser 2019 och därför behöver periodiseras i bokslutet exempelvis.

När ska bokslutet då lämnas in?

Har du en enskild näringsverksamhet ska NE-bilagan (det förenklade årsbokslutet ligger till grund för den) lämnas in tillsammans med din inkomstdeklaration den 4 maj och har du årsmoms ska momsen troligtvis lämnas in den 26 februari. (Eller den 12 maj om du inte har köpt någonting inom EU.)

Är du kund hos oss på Jomalo Redovisning eller någon annan redovisningsbyrå kan du få byråanstånd och då gäller istället den 15 juni för den förenklade årsbokslutet och inkomstdeklarationen samt den 26 juni för momsdeklarationen. Observera att för att få byråanstånd måste vi byråer lämna in ansökan för dig senast den 4 maj.

Har du aktiebolag med bokslutsdag 31 december ska årsredovisningen lämnas in till Bolagsverket senast den 31 juli och inkomstdeklarationen senast den 3 augusti till Skatteverket så där finns det också tid ännu.

Så simma lugnt – men se till att du har bra rutiner på plats för att göra bokföringen regelbundet. Det vinner du så himla mycket på i längden! 🙌 Ett hett tips är att exempelvis satsa på att digitalisera dina flöden med kvitton och/eller leverantörsfakturor. Och behöver du hjälp med det, så finns vi här för dig! 😊

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top