fbpx

Tips på hur du jobbar hemifrån på bästa sätt

Just nu är det många som behöver jobba hemifrån på grund av Coronaviruset. Själv har jag jobbat på distans, och oftast hemifrån, i flera år. Därför tänkte jag dela med mig av mina bästa tips – och en inbjudan till dig som läser.

Sätt upp en bra arbetsplats

Jag vet av egen erfarenhet att det är lätt att fastna i soffan med laptopen i knät och försjunka i arbete… Men det är som alla vet ingen bra idé, vare sig ergonomiskt eller för din produktivitet. 🙄

Själv har jag både en ”vanlig” extraskärm (syns på bilden) och en portabel extraskärm från Asus som jag kopplar till min laptop för att kunna jobba effektivt (två skärmar är ett måste för mig som jobbar med digital bokföring). På så sätt kan jag sätta upp en bra arbetsplats oavsett var jag är – och hemma sitter jag ofta vid köksbordet.

För att få upp datorn för bättre ergonomi använder jag ett portabelt laptopställ från Satechi. Dessutom har jag ett trådlöst tangentbord från Kanex, ett trådlöst numeriskt tangenbord från Satechi och en trådlös mus från Plexgear. Jag är supernöjd med den här uppställningen – framför allt för att jag lätt tar med mig kontoret överallt i ryggsäcken!

Skapa rutiner

Försök att behålla rutiner även om du behöver jobba hemma. Det är lätt att börja plocka med annat; fixa tvätten eller städa lite… Men bestäm dig i förväg för hur din arbetsdag ska se ut och försök att hålla dig till det. Varför inte börja dagen med en promenad, så att du mentalt ”går till jobbet”. Avsluta med en promenad även på eftermiddagen och ”gå hem från jobbet”.

Rör på dig

Försök att hålla fast vid dina normala rutiner kring träning och motion. Även om du kanske inte kommer i väg till gymmet som vanligt, så behöver du röra på dig. Själv älskar jag att promenera, gärna i skogen, men när andan faller på tränar jag även hemma med hjälp av olika appar. Här kan jag tipsa om appen Yoga Studio, en favorit sedan många år.

Ta pauser

Jag gillar att jobba i Pomodoros för att påminna mig själv att ta pauser. Har annars väldigt lätt att fastna i ett ”flow” och helt plötsligt har jag suttit stilla i flera timmar. 😅 Pomodorotekniken innebär att du arbetar i 25-minuterspass med 5 minuters paus emellan. Efter fyra pomodoros tar du en längre paus.

Det finns många bra appar och hjälpmedel för detta. Själv tycker jag väldigt mycket om Cuckoo – en webbsida som är fantastiskt bra att använda om du jobbar tillsammans med andra online (detta verktyg använder vi varje vecka i våra Get it done days). Ett annat bra alternativ är Time Out, en MacOS-app som du installerar i datorn.

Var social

Själv trivs jag alldeles utmärkt med att jobba hemifrån. Jag får min dos sociala kontakter i skolan vid lämning och hämtning, vid de möten jag har online flera gånger i veckan eller ibland om jag bestämmer möten IRL med någon. Men jag vet att många saknar fikarasten… Därför skapade jag våra Get it done days när jag byggde upp medlemskapet Digital Entreprenör. Just för att vi ska kunna träffas och umgås, samtidigt som vi också får saker gjorda.

varje tisdag klockan 10.00 träffas vi i ett Zoomrum och har ett coworking-möte online. Vi börjar alltid med att småprata lite, sedan kör vi tre-fyra pomodoros (beroende på hur mycket vi pratar i början…) fram till klockan 12.00 ungefär, då vi avslutar. Det har blivit en viktig rutin för att få saker gjorda, flera medlemmar säger att om de missar en Get it done day är risken också stor att de halkar efter med sin bokföring och admin…

Eftersom det är en orolig tid vi befinner oss i just nu, där många plötsligt har en helt ny vardag att förhålla sig till – har jag bestämt mig för att bjuda in alla medlemmar i vår fria Facebookgrupp att delta helt kostnadsfritt i våra Get it done days de närmaste veckorna. Så vill du få kollegor och få lite stöd, framför allt kring din bokföring och admin, så häng med oss på tisdagar. Gå med i vår Facebookgrupp för att få länken.

Avslutningsvis. Ta hand om dig! Och hör av dig om det är något du behöver hjälp med kring din bokföring och admin. Bokslut eller deklaration, kanske? 😊

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top